Houtrotherstel

Houtrot is de grootste bedreiging van houten onderdelen zoals daklijsten, ramen, deuren en kozijnen. Door het vochtige Nederlandse klimaat ontstaan al snel schimmels (houtrot) die het hout vervolgens langzaam maar zeker aantasten. Dit is vaak het geval bij achterstallig onderhoud of door bouwkundige gebreken zoals openstaande kitnaden en verkeerde constructies van houtverbindingen. De aangetaste houten onderdelen veroorzaken problemen als lekslag bij isolatieruiten, lekkage en verzwakking van de bouwconstructie . Houtrot is een probleem dat zich van binnenuit in het hout verspreidt.

De voornaamste oorzaken van houtrot zijn:

– Een vochtgehalte van het hout hoger dan 21%.
– Verkeerde afwatering.
– Slechte ventilatie van het bouwwerk.
– Slecht schilderonderhoud van houtwerk
– Openstaande kitnaden en verbindingen.
– Optrekkend vocht.Deze factoren dragen er toe bij dat de schimmels goed kunnen gedijen. Deze houtrotschimmels vermeerderen zich door een combinatie van zuurstof, vocht en temperatuur. Zo komt houtrot nagenoeg alleen voor bij hout dat zich buiten bevindt.

Xcellent Schilders en Afwerkingsbedrijf is gespecialiseerd in houtrotherstel, deelvervanging en totale vervanging. Wij kunnen uw woning of bedrijfspand inspecteren en inventariseren op de aanwezigheid van houtrot. Vervolgens pakken wij de oorzaak van het probleem aan en vervangen of herstellen de aangetaste onderdelen. Na reparatie gaat het raam, de deur, het kozijn of ander houten bouwdeel – bij goed onderhoud – gemiddeld weer 10 jaar mee. Naast ons houtrotherstel voeren wij ook regulier timmerwerk uit denk hierbij aan het vervangen van deuren zowel binnen als buitendeuren, aanbrengen van neuslatten, hang en sluitwerk, nieuwe tochtprofielen ect.